WHEY PROTEIN

Whey protein je najpopularniji i najbolje istraženi dijetalni suplement na Planeti bez kog svoje prehrambene navike ne može zamisliti skoro niti jedan profesionalni sportista. Ogromna je lista beneficija koje čuveni protein sirutke pruža ljudskom organizmu, ipak čini se da svakim novim istraživanjem stvari postaju još impresivnije.

Tako slavni dodatak ishrani u čijem sastavu se nalazi svih osam ključnih amino kiselina ključnih za tjelesnu formu, dokazano pomaže i kod izgradnje mišićne mase, i kod topljenja masnih naslaga, dok istovremeno pomaže i organizmu da bude zdraviji.

Put do maksimalnog povećanja mišićne mase

Istraživanje na Baylor univerzitetu koje je imalo za cilj da otkrije kada pomenuti suplement treba konzumirati za maksimalan učinak u unapređenju mišićne mase, rezultiralo je sa jasnom porukom za sve vježbače - jedan sat prije i jedan sat poslije treninga.

Učinak na smanjenje masnih naslaga

Grupa istraživača iz Minesote je došla do nedvojbenog zaključka da je unos proteina sirutke kao dodatka ishrani vodi do značajnog smanjenja masnih naslaga u tijelu. S druge strane studija provedena u Kanadi, jasno je dokazala da konzumiranje proteinskog šejka pola sata pred obrok znatno djeluje na smanjenje unosa kalorija i drastično smanjuje rizik od prejedanja.

Whey protein i psihički faktori

Istraživanje provedeno u Holandiji sugeriše na to da konzumiranje proteina sirutke može popraviti raspoloženje, te reducirajući nivo kortizola u krvi i povećavajući nivo serotonina, djelotvorno uticati na eliminisanje simptoma depresije.

Činjenica da whey protein pomaže u borbi protiv karcinoma zadivila je i same naučnike

Istraživanje provedeno na Ohio State univerzitetu, otkrilo je da redovan unos whey proteina kao dodatka ishrani povećava nivo glutationa, spoja koji blokira razvoj ćelija raka u tijelu. Tačnije, pomenuti spoj je proizvod kiseline cisteina, a koja se upravo može naći u velikim količinama unutar sastava najpoznatijeg suplementa. Dok aerobne vježbe snižavaju nivo glutationa u tijelu, whey ga čuva i podiže, a to rezultira zabilježenim smanjenjem rizika od dobijanja raka prostate i debelog crijeva.

Share

Povezani članci (po oznakama)

INDIVIDUALNI INDIVIDUALNI

Individualni trening je najbrži put do cilja i svakako najučinkovitiji.

Više...
BODYSHERED i METABOLIČKI BODYSHERED i METABOLIČKI

Metabolički treninzi se zasnivaju na fiziološkom odgovoru i prvenstveno utječu na energetske sustave organizma.

Više...
BODYWEIGHT BODYWEIGHT

Ovaj program je osmišljen tako da se vježbanju može priključiti gotovo svaki pojedinac bez

Više...
PROGRAM VJEŽBANJA PROGRAM VJEŽBANJA

Kao što većinu stvari radimo u životu prema nekom planu tako i kad krenemo vježbati treba imati kvalitetan plan i program treninga

Više...
 • Sati Rada
 • Članova
 • Sprava

AKTUELNOSTI

RADNO VRIJEME

  PON/SRI/PET: 06:30 - 21:00
  UTO/ČET: 09:00 - 21:00
  NED: 15:00 - 21:00
  Subotom i preznicima ne radimo!