VAŽNOST VODE ZA BODYBUILDERE!

Od malih nogu dolazimo do saznanja da naš opstanak zavisi od vode. Bez hrane možemo izdržati sedmicama, ali bez vode ne duže od 48h. Iako većina ljudi koji rade vježbe sa tegovima shvata da je voda bitna za njihovo zdravlje, u suštini ne razumiju koliko veliku ulogu ona igra kada je u pitanju izgradnja mišića.

Održavati dobar nivo hidratacije svaki dan je ključni dio programa izgradnje mišića, koji se ne bi smio podcijeniti.

Dehidracija može biti opasna za Vaše zdravlje. Međutim, pijenje previše vode u krivo vrijeme također može ometati Vaš rad. Zato napunite bočicu vode i ne zaboravite ju piti za vrijeme Vašeg treninga, pogotovo ako imate malo jači i intezivniji trening.

Dehidracija utiče na snagu, količinu energije, sposobnost izgradnje mišića – prema tome pijte vodu!

70% našeg tijela čini voda, od toga je 83% u krvi, 22% u kostima i nevjerovatnih 75% u mišićnom tkivu. U slučaju dehidracije, količina vode u svim dijelovima tijela će se smanjiti, ako dođe to toga izgradnja mišića bit će posljednji prioritet vašeg tijela, čak iako imate snagu za vježbe sa tegovima.

Također se smatra da je voda na drugom mjestu, poslije kisika kao najvažniji nutrijent za naše tijelo, a istraživanja su pokazala da i najmanje narušavanje ravnoteže vode u tijelu može ugroziti zdravlje osobe kao i njegove performanse. To znači da sa dehidtracijom od 3% vjerovatno da ćete imati manje energije, snage i tijelo neće biti u mogućnosti da ispuni zadatke potrebne za rast mišića.

Jednostavno rečeno, voda podstiče razvoj mišića. U nastavku su neke od ostalih uloga koje adekvatan unos vode ima u razvoju mišiča:

Održavanje snage - hidratacija nas čini jačom, čak i neznatna dehidracija od 3-4 % može umanjiti vašu snagu za čak 15%. Da bi povećali intenzitet vaših treninga i aktivirali što više mišićnih vlakana važno je da budete snažni prilikom svakog treninga.

Zaštita zglobova - sinovijalna tekućina je obliku lubrikanta i sastavni je dio zglobova u našem tijelu. I pogodite šta? Uglavnom se sastoji od vode. Važno je da ste dobro hidratizirani tako da vaše tijelo može proizvesti sve potrebne tekućine. Ako tijelo ne bi moglo proizvoditi dovoljno sinovijalne tekućine u slučaju hronične dehidracije mogli bi imati probema sa zglobovima svaki put prilikom treninga.

Poboljšana probava - dobro uravnotežena dijeta za izgradnju mišića ne mora značiti da će biti od koristi ukoliko vaše tijelo ne može pravilno probavljati hranu koju konzumirate. Voda pomaže funkciju probavnog sistema, omogućavajući vašem tijelu da apsorbuje nutrijente odnosno potrebne hranljive materije za oporavak tijela od treniga i izgradnje mišića.

U nastavku su tri simptoma dehidracije koji mogu uticati na program izgradnje mišića:

Umor - ako vam opadne nivo energije, to će se odraziti na trening sa tegovima. Čak možete osjećati da ne želite trenirati uopšte.

Probavne smetnje - tijelo neće imati dovoljno vode da proizvede potrebne sokove za probavu kao inače i kao poljedica se javlja otežana probava hrane. Ovo će dodatno otežati da tijelo apsorbuje hranljive tvari za opravak i izgradnju mišića.

Povišen ili snižen krvni pritisak - ako je količina vode u tijelu premala to može prouzrokovati i nizak i visok krvni pritisak. Oba slučaja otežavaju trening, a u nekim slučajevima ga mogu učiniti i nesigurnim. Poenta je u tome da je voda jako važan dio u procesu izgradnje mišića i pijte je što je više moguće.

POTREBA BODYBUILDERA ZA VODOM

Potreba za vodom se razlikuje za svakog bodybuildera i određuje se na individualnoj osnovi. Važno je da se uzmu specifični faktori na osnovu koji se procjenjuje dnevni unos vode.
Stvarna količina vode koja vam je potrebna se određuje na osnovu sljedećih faktora:

Klima - što toplija, više se znojite. Ovo je jedan od bržih načina gdje tijelo gubi vodu. Tokom ljetnih mjeseci, te u područjima koja su sunčana tokom cijele godine potreban je veći unos vode.

Vaš početni nivo hidratacije - ako trenutno patite od hronične dehidracije kao što je slučaj kod većine ljudi, moraćete piti puno više vode kako bi tijelo dostiglo nivo hidratacije kakav bi trebao biti.

Vaša fizička aktivnost - što imate više fizičke aktivnosti, trebaće vam više i vode. Važno je da unosite više vode na dan treninga jer ćete se taj dan znojiti više nego inače. Ako učestvujete u bilo kakvim drugim dodatnim aktivnostima ili sportu, tih dana morate povećati unos vode.

Važno je slijediti smijernice za dnevnu hidrataciju bodybuildera. Istraživanja su pokazala da bi postigli vrhunske rezultate vaše tijelo mora biti hidratizirano prije nego ste i započeli vježbanje. To znači da morate biti sigurni da ste dovoljno hidratizirani prije nego što i podignete teg.

KOLIKO VODE TREBA PITI?

Postoji nekoliko načina kako bi se utvrdilo koliko vode treba konzumirati na dnevnoj osnovi. Niti jedan od njih nije potpuno tačan, on vam daje opštu sliku o tome koliko vode je potrebno. Opšta pravila za određivanje da li ste dovoljno hidratizirani su:

- Da li urinirate svako sat do sat i po,
- Vaš urin je čist i bez mirisa
- Ako mokrite samo nekoliko puta dnevno i urin vam je tamno žute boje, vjerovatno ne pijete dovoljno vode, a unos bi trebalo povećati.

Znači čovjek težine 80 kg koji rade treninge visokog intenziteta 3-4 puta sedmično bi trebao piti minimum oko 2.5-3 l vode svaki dan. Možda ovo zvuči puno i u tom slučaju ćete češće posjećivati WC, ali to je mala cijena za ono što dobijate.

Share

Povezani članci (po oznakama)

INDIVIDUALNI INDIVIDUALNI

Individualni trening je najbrži put do cilja i svakako najučinkovitiji.

Više...
BODYSHERED i METABOLIČKI BODYSHERED i METABOLIČKI

Metabolički treninzi se zasnivaju na fiziološkom odgovoru i prvenstveno utječu na energetske sustave organizma.

Više...
BODYWEIGHT BODYWEIGHT

Ovaj program je osmišljen tako da se vježbanju može priključiti gotovo svaki pojedinac bez

Više...
PROGRAM VJEŽBANJA PROGRAM VJEŽBANJA

Kao što većinu stvari radimo u životu prema nekom planu tako i kad krenemo vježbati treba imati kvalitetan plan i program treninga

Više...
 • Sati Rada
 • Članova
 • Sprava

AKTUELNOSTI

RADNO VRIJEME

  PON/SRI/PET: 06:30 - 21:00
  UTO/ČET: 09:00 - 21:00
  NED: 15:00 - 21:00
  Subotom i preznicima ne radimo!